Spelend leven en leren

Met een groep van 9 deelnemers leven en werken we een jaar lang in harmonie met de seizoenen. In mijn blogs deel ik onze inzichten met je, zodat jij er ook wat aan hebt. In deze blog: Spelend leven en leren.

Voor het kennen van de Weg
Moeten we gewoon op Weg
Je dingen doen, Liefst met plezier,
(dat hoeft niet dáar, je kan ’t ook Hier)
Heel simpel op de Poeh-manier.
Maar ga niet Zoeken naar de Weg,
Want je zal zien, dan is hij weg!
Ik ben ik
En jij bent jij,
Dat weten we allebei;
Maar als je nu de dingen doet,
De dingen die jij kan,
Dan vind je heus de Weg vanzelf,
En de Weg komt achter je an!

Uit: De Tao van Poeh

In het gedichtje hierboven van Poeh, lees je over spelend leven: ‘dingen doen, liefst met plezier’. Ik kan  het leven regelmatig heel serieus nemen en me focussen op mijn zorgen en verantwoordelijkheden. Eerst moet dit af of als ik eerst maar ….. Ik vergeet dan te genieten en te spelen. Als je spelend leeft, kom je ook tot ontdekkingen: je ziet nieuwe mogelijkheden die je kunnen helpen je kiem te ontplooien tot vorm. Het vraagt een onbevangen houding, zodat je openstaat voor nieuwe kansen. Dat lukt niet als je met oogkleppen op doorrent en je dagelijkse beslommeringen volgt.

Dit heb ik heel treffend geleerd toen ik een aantal jaar schilderles had in Atelier Wim van Veelen. Bij het schilderen kun je soms heel gefocust zijn op hoe het zou moeten worden, precies wat je van te voren in je hoofd had. Maar als je losjes aan het proces begint en je openstaat voor wat er gebeurt op je doek, kun je soms de mooiste verassingen krijgen. Dan wordt het heel anders dan je had bedacht van te voren, maar soms zelfs nóg mooier.

Hoe spelend leef en werk jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.